یکی از موضوعات بسیار مهم در هر کسب و کاری، بحث بررسی اصل بهای تمام شده حسابداری است. شما باید بدانید که در یک بازه زمانی مشخص، چقدر توانستهاید دارایی خود را افزایش دهید و در نتیجه سود به دست آمده از کسب و کار چقدر بوده است. این موضوع کمک میکند شما ذهنیت درستی درمورد روند کسب و کار خود داشته باشید. به همین دلیل لازم است شما اطلاعات کاملی درمورد اصل بهای تمام شده در حسابداری داشته باشید. پس تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
منظور از اصل بهای تمام شده در حسابداری چیست؟
تا زمانی که شما ذهنیت درستی درمورد هزینههای مصرف شده برای حصول دارایی نداشته باشید، نمیتوانید مدیریت درستی را برای اجرای کسب و کار خود در پیش بگیرید. به همین دلیل باید اصول بهای تمام شده در حسابداری را بدانید. اولین کاری که برای این منظور باید انجام دهید این است که قیمت واقعی تمام مواد اولیه یا وسایلی که برای کسب و کار خود خریدهاید را ثبت کنید. یعنی هر آنچه برای شرکت یا کارخانه خریداری میشود، باید با همان قیمتی که خرید کردهاید به ثبت برسد. اکنون زمانی که میخواهید کالا یا خدمات خود را عرضه کنید، باید قیمت آن را براساس هزینه تولید شامل هزینه مواد اولیه، هزینه حمل و نقل، هزینه تجهیزات مورد استفاده برای تولید و دستمزد کارکنان برآورد نمایید.
بنابراین در یک جمعبندی کلی، مدیران با کمک اصل بهای تمام شده در حسابداری میتوانند اطلاعات کاملی درمورد هزینههای تولید یا ارائه خدمات به دست بیاورند و براساس آن، قیمت فروش خود را تعیین کنند. با این اطلاعات هم میتوانند هزینهها را به درستی مدیریت کنند و هم سود خوبی از فروش خدمات یا کالاهای خود به دست خواهند آورد.
بررسی مزایای استفاده از اصل بهای تمام شده در حسابداری
در صورتی که مزیت های اصل بهای تمام شده حسابداری را بدانید بهتر متوجه خواهید شد که چرا ما اکیداً توصیه میکنیم در هر کسب و کاری، قبل از اینکه قیمتها را تعیین کنید، حتماً اصول بهای تمام شده در حسابداری را بررسی نمایید:
- با کمک اصل بهای تمام شده حسابداری شما به راحتی میتوانید تمام هزینههای اولیه را ثبت کرده و در زمان بررسی هزینهها، وقت زیادی از شما گرفته نمیشود.
- از طرف دیگر با در اختیار داشتن هزینههای واقعی، شما میتوانید با خیال راحت به نتایج حسابداری اعتماد کنید.
- از آنجایی که شما با ثبت هزینههای اولیه، ارزشهای اولیه را به ثبت رساندهاید، بنابراین احتمال خطا در زمان محاسبات بسیار پایین میآید.
معرفی انواع بهای تمام شده در حسابداری
در زمان بررسی بهای تمام شده در حسابداری، فاکتورهای مختلفی در نظر گرفته میشود. بر همین اساس ما چند نوع بهای تمام شده در حسابداری داریم که در ادامه مطلب هر کدام از آنها را بررسی خواهیم کرد:
-
تعیین هزینه ها براساس فعالیت
یکی از مهمترین انواع بهای تمام شده حسابداری، بررسی هزینهها براساس فعالیت در روند تولید خدمات یا کالاها است. به این معنا که باید مراحل تولید بررسی گردد. برای مثال اگر شما وسایل برقی خانگی را تولید میکنید، باید مراحل طراحی، ساخت و مونتاژ بهعنوان تعیین هزینهها براساس فعالیت مورد بررسی قرار گیرند.
-
تعیین هزینه کار سفارشی
این نوع هزینهها در صنایعی که محصولات را بهصورت سفارش تولید میکنند، اهمیت دارد. صاحبان سرمایه در این روش باید هزینه مواد مورد استفاده و دستمزد نیروی کار را برای هر نوع سفارش، بهصورت جداگانه محاسبه نمایند. در نتیجه حسابداران ابتدا باید بودجه مورد نیاز برای هر سفارش را در ابتدا تخمین زده و زمانی که کار بهطور کامل به پایان میرسد، هزینه واقعی به ثبت خواهد رسید.
-
تعیین هزینه فرآیند کار
این نوع هزینهها در صنایعی همانند خودروسازی و صنایع طراحی و تولید وسایل برقی خانگی که مدام محصولات مشابه تولید میشود، محاسبه خواهند شد. در این روش حسابداران موظف هستند هزینههای تولید را در هر یک از مراحل بهطور کامل محاسبه و ثبت نمایند. این روش کمک میکند که تولید محصول با هزینه کاملا مقرون به صرفه به اتمام برسد تا هم سرمایهگذار سود کند و هم میزان فروش بالا برود.
-
تعیین هزینه نهایی
اگر شما شرکت یا کارخانهای با چند خط تولید دارید، قطعاً محاسبه هزینه نهایی کمک میکند تا بیشترین سودآوری را از خطوط تولید داشته باشید. وقتی بتوانید هزینه مواد اولیه، نیروی کار و هزینه نهایی را بررسی کنید، به سراغ محصولاتی میروید که بیشترین درآمد را برای شما خواهند داشت. بنابراین میزان بهرهبرداری از خط تولید افزایش مییابد.
-
تعیین هزینهها براساس استانداردها
بحث کارآمد نگه داشتن فرآیند و خط تولید، یکی از مهمترین اصول بهای تمام شده در حسابداری است. شما باید بتوانید هزینههای واقعی را با استانداردها مقایسه کنید تا از این طریق هزینهها را کنترل کرده و میزان درآمد و سودآوری را افزایش دهید. به همین دلیل باید هزینهها براساس استانداردها محاسبه شوند.
محاسبه اصول بهای تمام شده حسابداری با استفاده از نرم افزار سپیدار سیستم
سادهترین راهکار برای بررسی اصول بهای تمام شده حسابداری این است که به سراغ نرم افزارهای مالی بروید. اما در انتخاب این نرمافزارها، باید از ایمن بودن، قابلیتهای متنوع در برنامه، کارکرد آسان و همچنین خدمات پس از فروش آن مطمئن باشید. شما چنین شرایط ایدهآلی را میتوانید با استفاده از نرم افزار سپیدار سیستم تجربه کنید. به خصوص اینکه با قیمت نرم افزار سپیدار با قابلیتهای متنوعی که دارد، نسبت به سایر نرم افزارهای حسابداری سپیدار واقعاً مقرون به صرفه است.
کامکار پندار آتی، نمایندگی سپیدار سیستم
برای خرید نرم افزار سپیدار سیستم شما فقط باید به سراغ نمایندگیهای مجاز سپدار سیستم بروید. کامکار پندار آتی یکی از همین نمایندگی است که خدمات پس از فروش را بهصورت تضمین شده برای شما ارائه میکند. نصب برنامه و ارائه دورههای آموزشی، توسط کامکار پندار آتی انجام خواهد شد. بنابراین شما با خرید نرم افزار سپیدار از این مجموعه، حتی میتوانید دورههای آموزشی رایگان را برای حسابداران خود برگزار کنید.